Our sponsors

INSIDE / DIN CUPRINS:
Las Vegas Real Estate (Sergiu Iosof)
Las Vegas Entertainment (Amelia Avram)
DHS Steps Up Employer Sanctions For Hiring Illegals (Jon Eric Garde, Esq.)
Turneul Nationalei Romaniei... (Amelia Avram)
Targul International de carte "GAUDEAMUS"... (Ioan Iacob)
SFATURI UTILE... PENTRU FEMEI: Crema, prietena mea... (Iudit Badiu)
Bucate pentru suflet de roman (Octavian Blejusca)
702.566.7662 (702.566.ROMANIAN)
PO Box 98041, Las Vegas, NV 89193-8041
   

XVI -JUNE, 2006

Locations of visitors to this page
EDITORIAL

Pastele, Sarbatoare a Luminii si a Bucuriei (Amelia Avram)

Viata este in esenta o mare calatorie spirituala. Daca o privim astfel, ea are scop, are o finalitate si atunci isi gaseste si un curs. Ceea ce nu poate decat sa ne dea speranta: ne putem rataci, dar nu ne putem pierde niciodata.

Fiintelor vii, pentru a exista, le trebuie in primul rand lumina. Instinctul de supravietuire le ghideaza si le ajuta firesc sa o gaseasca in cele mai nebanuite unghere de lume si de suflet. A exista presupune in primul rand devenirea, cresterea.

Ni s-a spus si ni se descopera la fiecare pas ca Dumnezeu este in primul rand lumina. Lumina nascatoare de viata si speranta. Si, calatori prin lume, existenta noastra spre lumina ne indeamna. Si, cumva, pentru ca a iubi viata e firesc, gasim, in moduri adesea nepremeditate, si curajul necesar.

Daca Dumnezeu este omniprezent, e foarte normal ca si lumina sa se afle de fapt ascunsa in toti si in toate. De multe ori, insa, ea nu exista doar la suprafata, ci trebuie cautata si descoperita, la fel cum pentru a ajunge la sambure, fructul trebuie despicat si taiat in felii.

In viata spirituala ortodoxa, Pastele reprezinta una dintre cele mai frumoase si mai pline de sens sarbatori ale luminii si sperantei. Pe drumul devenirii si al cresterii noastre spirituale, primavara marcheaza trecerea cea mai importanta pe care spiritul nostru poate sa o parcurga: trecerea dincolo de limitele fizice care, astfel, ne apar ca simple vestminte de care ne putem lipsi atata vreme cat scopul final al calatoriei transcende timpul si spatiul.

La noi, la romani, a lua lumina in noaptea Invierii este o nevoie spirituala care ne indreapta pasii catre biserica. Departe de tara fiind, bucuria regasirii altora asemeni noua este inzecita. Si ne dam, fara nici o opreliste, chiar si aici, voie sa ne manifestam bucuria in formula cea mai aproape de sufletul nostru: de la magia incantatiei “Hristos a inviat din morti, cu moartea pe moarte calcand…”, la culoarea vibranta a oualor inrosite si pana la cozonacii care ne asteapta rabdatori acasa sa venim de la slujba de Inviere sa ii degustam impreuna cu paharul de vin si sarmalele rumeninde.

Romanii din Las Vegas au venit in numar mare sa ia lumina in noaptea de Inviere, atat de la Biserica “Sfantul Gheorghe“, cat si de la Misiunea Ortodoxa Romana “Adormirea Maicii Domnului”. Bucuria a fost la fel de mare si la fel impartita in ambele locuri.

A fi roman in America presupune, prin esenta, o antiteza primordiala. Ar putea presupune o existenta scindata, o continua pendulare intre “aici” si “acolo”, o perpetua framantare si punere la indoiala a sensului nostru date fiind coordonatele imediate ale contextului in care ne aflam. Nu e, insa, tocmai antiteza, principiul de baza al miscarii? Si nu este, in acelasi timp, miscarea, atributul neindoielnic al cresterii? Si nu este, oare, cresterea, cel mai pregnant semn al vietii?

Mitul pesterii din “Republica” lui Platon ne vorbeste de cei care, inchisi in intuneric foarte multa vreme, dau inapoi atunci cand li se ofera darul luminii, nu ii gasesc rostul. Pentru noi cei care am venit aici de foarte departe, lumea s-a revelat de mult ca fiind cu mult mai mare decat o simpla pestera. Si, pe drumul nostru, oricat de intortocheat sau abrupt, am gasit, la rastimpuri si lumina. De obicei cand nici nu o cautam. Sau cand uitasem sa speram ca ea poate sa existe.

Asa s-a facut anul acesta, de Paste, ca am gasit lumina in mult mai multe instante decat fusesera anuntate. Am fost, impreuna cu alti romani care locuiesc in Las Vegas, sa iau lumina din biserica in noaptea Invierii. Si m-am bucurat sa vad ca nu doar romani erau in auditoriu - am inteles atunci ca de fapt credinta nu are cum sa separe si sa scindeze, ci, dimpotriva, ea mai mult decat orice alte instante in care ne-am putea gasi ca oameni ai lumii, poate sa uneasca si, ca urmare, sa innobileze. Si mi-am pus o intrebare fireasca atunci: cum as putea altfel sa rezolv antiteza care ma defineste ca om departe de tara originara, altfel decat realizand ca lumina cade la fel peste tot. Si am inteles ca nu ma pot inchide in mine si ca nu am, de unul singur, cum sa cresc, decat daca fac nu efortul, ci pur si simplu gestul nobil de a permite tuturor sa se bucure alaturi de mine Si, in acelasi timp, sa invat sa ma bucur si eu de bucuria lor. La urma urmei, capacitatea de a te bucura nu tine de grupuri comunitare sau de tipuri de ierarhii, ci, mai degraba, de disponibilitate sufleteasca si de lipsa absoluta a fricii ca ceva din ceea ce ai deja in tine ti-ar mai putea fi luat vreodata.

M-am considerat norocoasa, de Pasti, sa mi se ofere darul de a intelege ca nu ma pot teme de pesteri si nici de cei care nu sunt exact la fel ca mine - asa ca in amiaza de Pasti, mi s-a parut absolut firesc sa ies la picnic in parcul american, impreuna cu alti romani, sa ascultam muzica romaneasca veche, sa bem un pahar de vin si sa degustam cozonaci, vorbind romaneste. Si cuvintele preotului Palanceanu au avut sens si ne-au atins sufletul la fel de mult sub cerul liber, pe cat au facut-o si in biserica, in noaptea de dinainte.

Minunea care ii permite luminii sa existe se afla in sufletele noastre. Si daca e asa, e firesc sa dai voie bucuriei sa se manifeste oriunde ai fi, fara nici o diferenta: fie ca este vorba de locul in care te-ai nascut, fie ca te afli intr-o biserica romaneasca sau alta, ca esti intr-una greceasca sau americana, in parc sau in mijlocul oceanului, tot ce trebuie sa faci este sa iti deschizi larg baierele sufletului si atunci ai sa o simti, si atunci ai sa intelegi ca ai depasit toate barierele mentale care te-au putut opri vreodata din crestere.

Las Vegas, Mai 2006

top

RoPlus Radio
UN RADIO PENTRU ROMANII
DIN AMERICA DE NORD

OUR ADVERTISERS:
AMRO Travel
www.amrovacations.com
702-250-5003

B MODERN SALON

702-247-6252

Hair - Nails - Skin - Hair Extensions

CRISTINA LAZAR-LOPEZ
Realtor
702.235.2584
www.cristinalazarlopez.com

SALON UNIQUE
702.871.4247

DE VANZARE:
Icoane ortodoxe si metaniere la comanda

702.443.5712

Orthodox lithographies
(702) 457-5175
Nick Damian
Realtor
(702) 221- 6074
Allen's Realty Inc.
Allen Nencescue
Realtor * Broker
(702) 355-3021

 

Copyright © 2006 LAS VEGAS Romanian Journal. All rights reserved.